Rhone völgyi szupercellák (Svájc)

devilstorm21 képe

Július végétől csodás két hetet töltöttem el Svájcban, ahol a rengeteg túrázáson kívül csodás felhőformákat és nem utolsó sorban szupercellákat is sikerült megfigyelnem.


Az időjárásra egyáltalán nem lehetett panaszom, hiszen a tartós eső és a hűvös idő is elkerült, de fűszerezésként augusztus elsejére ( Az Örök Szövetség (Rütlischwur) napja, a Svájci Államszövetség megalapításának ünnepe (1291), Nemzeti Ünnep) egy komoly szupercellás helyzettel is meglepett a légkör.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen már az ezt megelőző napokban is csodás altocumulus lenticularis parádéval örvendezetett meg az időjárás. Beszéljenek a képek...


Hohgleifen (3279 m) és Wilerhorn (3307 m), a lenticularis-gyár. Köztük a Joli gleccser. Bürchenből fotózva

 

Formálódó lenticularisok és középen a "füstölgő" Matterhorn

Augusztus 1-jén már csak az emlékezetemben éltek az erre a napra várt konvektív paraméterek értékei, de utólag elemezgetve a helyzetet, bizony a szupercellás konvekció kialakulása nem volt kérdéses. Roppant erős szélnyírás és kellő labilitás (bőséges! orográfiával fűszerezve) jellemezte egész Svájc területét, melynek ekkor én a délebbi részében, Bürchenben (1600 méteren a Rhone völgyének oldalában) tartózkodtam.

30 m/s-os 0-6 km-es nyírás és 1000-2000 J/kg-os SBCAPE (fehér karikában Svájc)


 

Svájc északi részein az SCP paraméter is kiakadt

 

A hegyek gyorsan kitermelték az első cellákat

Már a hajnali órákban tombolt a főn, melynek hatására a völgyekben kellemes 27 °C-os (!) minimumokat mértek a leghidegebb órákban. Aznapra a Matterhorn és környéke volt a célpont, de az időjárás miatt végül hamarabb visszaértünk, amit utólag nem is bántam meg. A délutáni, késő délutáni óráktól gyorsan beindultak az események, hiszen mély dübörgések közepette, a Raron vonulatától északra, vélhetően az első szupercella vonulhatott el. Bürchenben sem kellett sokat várni, hiszen ide is felvánszorogtak az első "harcosok", a Rhone nem éppen tágas völgyében. Ez utóbbi éltető és pusztító hatását szépen nyomon lehetett követni, hiszen eleinte a völgyből tápláló energiához jutottak, majd annak szűkülésével és az orografikus interakció következtében a cellák elhalása is bekövetkezett. A gyorsan változó helikalitási viszonyok (alacsony szintű) hatása a szupercellákon szépen tükröződött. 1-2 perc alatt a félelmetes falfelhők és tekeredő feláramlási alapok létrejöttét,  majd azok elillanását is nyomon lehetett követni.

Az első példány érkezése a legfejlettebb stádiumában (rálátásomtól számítva).

Falfelhő a Rhone völgye felett

Elillanó falfelhő és az egyre gyengülő szupercella.

Clear slot szélesedik

Később megérkezett a völgybe a második szörnyeteg, aki a 3000-estől nagyobb csúcsokon is átvánszorgott. Ezt követően az ő által eregetett brutális nedves leáramlások egy gyűrűszerű gust frontot is kialakítottak a hegyoldalban.

Egy újabb "hegyzabáló" vs Raron

 
Ostrom alatt
"Gust front gyűrű"

A finálét az előző cellából táplálkozó új zivatar/szupercella jelentette, mely elképesztően félelmetes látványt nyújtott, ahogy a tőlünk 2 km-re és velünk egy szintben lévő hegyoldalt benyelte. Mire elérte volna a falut, az orográfia ezúttal is negatívan befolyásolta a cella dinamikáját, így az viszonylag megszelídült állapotában ért el minket (kiáramlás-domináns fázisban).

Titánok harca...végül a hegyek győztek

Annak ellenére, hogy jelentősebb zivatar már nem volt a térségben, az ezt követő napokban sem unatkoztunk. A csúcsok rendre csodás látványt nyújtottak, más és más felhőformákkal díszítve.

Sackhorn (3212 m) és koronája
Bürchen büszkesége a Bietschhorn (Svájc második legszebb csúcsa, 3934 m) és rajta a "hó-unikornis"

 

Csipkézett csúcsok és színek játéka egy viharos nap után

A szupercella.hu csapata így az USA, Olaszország, Ausztria, Szlovénia, Románia, Szlovákia, Horvátország és Svédország után, Svájcot is meghódította...

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu