A Szupercella.hu

Kapcsolat: info@szupercella.hu

Az oldal tevékenységével a magyarországi viharkutatást, és az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos veszélyjelző tevékenységét támogatja. A viharvadászatok, illetve viharkár-vadászatok megszervezésével, az azokból származó információk továbbításával, illetve az adatok feldolgozása révén hozzájárulunk az előrejelzési technikák fejlesztéséhez. Célunk, hogy a látogatók fórumainkon készített beszámolói, feltöltött képei, videói, mérései révén minden eddiginél pontosabb képet kapjunk Magyarország és térsége szupercella és tornádó veszélyeztetettségéről.

Elsődleges céljaink között szerepel továbbá a látogatók zivatarokkal kapcsolatos ismereteinek bővítése, amihez ismeretterjesztő anyagaink és saját írásaink, elemzéseink járulnak hozzá. Ezen felül fórumainkon és a chat szobáinkban további lehetőség nyílik az ismeretek közvetlen bővítésére, az egymástól való tanulásra.

Szeretnénk, ha oldalunkkal hozzájárulhatnánk ahhoz, hogy a zivatarokkal még csak most ismerkedő, vagy irányukba már régóta érdeklődő látogatóink minél több, izgalmasabb, látványosabb megfigyelést végezhessenek és oszthassanak meg egymással a konvekció ezen sokszor lélegzetelállítóan izgalmas, ugyanakkor gyakran károkat, sérüléseket okozó, vagy akár emberi életeket is követelő formáiról.

Az oldal az Országos Meteorológiai Szolgálattal együttműködve, a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének hivatalos oldalaként jött létre.

Minden olyan érdeklődőre számítunk, akiket lenyűgöznek, vagy kíváncsisággal töltenek el a zivatarok, vagy a nagy viharok!

Minden kedves látogatónknak kellemes és hasznos időtöltést kívánunk oldalainkon! 
Molnár "Storman" Ákos

Szabadszálláson születtem 1982-ben, Fülöpházán laktam és tanultam egy darabig, aztán Kecskemét következett. Jelenleg Bp-en lakom, 2004-ben itt végeztem a Számalk multimédia-fejlesztő szakán. Ami a meteorológiát illeti, már egészen kisgyerek koromban lenyűgözve bámultam az elemek félelmetes játékát, ami egy-egy keményebb zivatarral járt, majd később kaptam egy fényképezőgépet is, amivel végre meg tudtam örökíteni a viharokat, meg úgy általánosságban a felhőket, érdekes meteorológiai jelenségeket. A fülöpházi pusztaságon remek volt a kilátás, zavaró objektumoktól mentesen lehetett fotózni. 1994 őszén elkezdtem feljegyzéseket is készíteni azokról a napokról, melyeken valami említésre érdemes történt. Ezután még évekig a fényképezőgép, a papír és a ceruza szolgált eszközül megfigyeléseim rögzítéséhez, melyeket napi rendszerességgel és kimerítő részletességgel végeztem. Aztán eljött az idő, és megismerkedtem a számítástechnikával, az internettel, meglett az otthoni gépem, 2000 áprilisában pedig vettem egy videókamerát, így minden akadály elhárult azelől, hogy gépen tároljak bármilyen adatot, legyen az fotó, videó, esetleírás, műholdképek, stb.

Meteorológiai tudásom alapjait néhány könnyen beszerezhető, de nem túl mélyreható könyvből sajátítottam el (pl. Búvár zsebkönyvek:)), de amit a zivatarokról tudok, kb. 95 százalékban az internetnek köszönhetően megismert amerikai és ausztrál anyagok alapos átrágásával szereztem (valamint persze saját tapasztalat útján). Ami még a meteorológián kívül érdekel, az a grafika, zene (ezen belül is a metal, dobolás), pókok, gombák, kvantumfizika, és sörözés a haverokkal:) 
Csirmaz "Vektoroptika" Kálmán

Hajdúszoboszlón töltöttem fiatal éveimet. Kicsi koromban marhára féltem a villámoktól, különösen az éjszakai zivataroktól, aztán elsősként a gimnáziumban egy májusi napon azon kaptam magam, hogy ha valami zivatar megjelent az égen, teljesen kikapcsolok, csak az foglalkoztat, más nem is érdekel. Ez a perverz vonzalom egészen addig fajult, hogy jelentkeztem az egyetemre meteorológia szakra, ahol sok analízis és fizika és egyéb hasznos tárgyak megtanulásával fejlődtem a képen is megfigyelhető úriemberré. Jelenleg az OMSZ Siófoki Viharjelző Szolgálatánál végzek előrejelzői és fejlesztői munkát.
Hobbi: növények, túrázás, zene. 
Bondor "GBond" Gyula

1984-ben születtem Kecskeméten, ahol középiskoláig a tanulmányaimat folytattam. Az egyetemet 2007-ben végeztem el Budapesten, jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozom a fővárosban, hétvégén általában Kecskeméten tartózkodom.

A természet ereje mindig is lenyűgözött. A zivatarok kb. általános iskolás korom óta érdekelnek, már ekkor szerettem az ablakból figyelni az éjszakai villámokat, nyáron a zivatarfelhők kialakulását is sokszor nyomon követtem.
Középiskolás koromban rendszeresen olvastam meteorológia témájú könyveket, az alapok nagy részét innen szereztem, illetve néhány megfigyelésből. 2003 ősze fordulatot jelentett, amikor az interneten felfedeztem a metnet.hu-t, majd 2006-ban eljutottam az egyik MetNet-találkozóra, ahol szóba került, hogy segíthetnék a szupercella.hu fejlesztésében.
Ezen kívül az időjárás valamint a zivatarok előrejelzési lehetőségeivel foglalkozom, tapasztalati-statisztikai alapokon nyugvó módszereket alkalmazva.


 

Kovács Kornél

Webfejlesztés, rendszer karbantartás. 
Nagykovácsi „Neofita” Zsolt

1977. október 31-én születtem Nagykőrösön. Szüleimmel kb. 2 éves koromban költöztünk Tószegre, ahol jelenleg is élek gyönyörű feleségemmel és kisfiammal. Eredeti végzettségem faipari technikus, de jelenleg beszerzőként dolgozok.
Az időjárási jelenségek egészen kicsi gyermekkorom óta lenyűgöznek. Télen a havazásokat várom nagyon, nyáron pedig folyamatosan azt figyelem, mikor kap el végre egy komolyabb zivatar. 2010-től egy szolnoki viharvadász barátommal összefogva már mi is megpróbáljuk elkapni őt, megkönnyítve ezzel a dolgát. A zivatarok imádata messze leköröz minden mást a meteorológia témakörén belül. Mind előrejelezni, mind „levadászni” számomra egyaránt hatalmas élmény. Ezekkel kapcsolatos ismereteimet a metnet.hu valamint legfőképpen a szupercella.hu oldalakon keresztül szereztem meg előrejelzések, verifikációk, ismeretterjesztő anyagok és képzések formájában.
A zivatarok megismerésének vágya az idő múlásával tehát egyre csak fokozódott, és 2010 nyarától teljes jogú csapattagként igyekszem segíteni az oldalt céljai elérésében. 
Kun „Devilstorm” Sándor

1985-ben születtem Jászberényben, de életem első öt évét egy jászsági kis faluban (Jászalsószentgyörgy) töltöttem. 1990-ben Szolnokra költöztem a családommal, majd a gimnázium végeztével a Debreceni Egyetemre mentem továbbtanulni, ahol geográfusként végeztem. Emlékeim kezdete óta megszállottan szeretem az időjárást és annak minden szélsőséges elemét. A végeláthatatlan pusztákon tomboló viharok, az éjszakában cikázó villámok, szélviharok és a nagy havazások mind csodálattal és kíváncsisággal töltöttek – töltenek el. A 2005-ös, Hosszúpályin végigsöprő tornádó után figyeltem fel a Szupercella.hu tudományos tevékenységére, majd a 2009-es viharvadász táborban sikerült még jobban megismernem a csapatot. 2010-től pedig Neofita barátom oldalán űzöm a viharokat több-kevesebb sikerrel. Amik a szupercellás konvekción túl a leginkább foglalkoztatnak, azok a mérsékelt övi viharciklonok. Szabadidő: filmezés, természetjárás, teljesítménytúra, utazás.

Adaz
 

Sebestyén „Ádáz” Ádám

1978-ban születtem Egerben. Gyermekkorom óta szenvedélyesen kémlelem az eget, kísérem figyelemmel a légkör eseményeit. Gyerekkorom estéinek elmaradhatatlan mozzanata volt az időjárás-jelentések nyomon követése, az elhangzottak és különösen a front analízis térképek akkurátus feljegyzése a napi hőmérsékleti és légnyomási adatokkal egyetemben. Az internet elterjedésével örömmel tapasztaltam, hogy sajátos hobbimmal nem vagyok egyedül, a légkör folyamatait követő technikai eszközrendszer és elméleti tudás, valamint az időjárás alakulásával kapcsolatos információk a hozzám hasonló lelkes amatőrök és a profi légkörkutatók munkájának köszönhetően egyre szélesebb körben hozzáférhetőek, megismerhetőek és megvitathatóak. A heves légköri folyamatok, az extrém időjárási helyzetek kezdettől fogva lenyűgöztek, a szupercella.hu megjelenésének és tevékenységének köszönhetően pedig érdeklődésem kifejezetten a viharvadászat és azon belül a szupercellák, illetve tornádók irányába fordult. Ennek nagy lökést adtak a 2010 augusztusában hazánk területén kialakult szupercellák, amelyek feledhetetlen gyakorlati élményekkel is gazdagítottak szülővárosom térségében.
Mindemellett a légköri folyamatokra, és ezen belül a viharokra egy sajátos nézőpontból is tekintek, nagy szenvedéllyel kutatom és vizsgálom a viharok különféle művészeti ágakban való megjelenését, továbbá a viharokkal kapcsolatos spirituális összefüggéseket.
A szupercella csapat tagjaival személyesen egy közgyűlés keretében ismerkedtem meg. Tekintve, hogy civil foglalkozásom szerint jogász vagyok, az egyesület felkért arra, hogy munkáját elsősorban jogi és adminisztratív területen segítsem, amelyre örömmel mondtam igent. A viharvadászaton túl hobbijaim közé tartozik a rock zene, az utazás, valamint az utóbbi időben a távol keleti harcművészeti hagyományok alapját képező belső alkímiai gyakorlatok megismerése és elsajátítása.

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu