Pici tuba, szupercellás jellegű mini-záporokkal

Zivipötty képe
Ez most csak egy pici bejegyzés, pici cellákkal, pici tubával. :) Történt ugyanis, hogy 2016. április 18-án a kora esti órákban átmenetileg kissé labilisabb mező érkezett Budapest fölé a hullámzó hidegfronthoz kapcsolódóan, melynek következtében 6 óra után hirtelen kis záporcellák alakultak ki a környéken. Több se kellett, gyorsan felkaptam az új viharvadász-esőkabátomat, és szaladtam is le a Bikás parkba.

Amint kiértem, dél felé két apró, de igen látványos cellácskán akadt meg a szemem. Elég szépen eljátszott velük a szélnyírás, látványos rotáció jelei mutatkoztak rajtuk, és egy-két szupercellás jegy is megfigyelhető volt, mint pl. a feláramlási torony, az alatt feláramlási alap, sőt a bal oldalon lévő cella alján még valami falfelhő szerű képződmény is megjelent (az 1. és a 2. képen látszik a legjobban), és oldalról mintha szárnyfelhő-tornyok kapcsolódtak volna hozzá.


 


Ez a balra lévő cella kicsit később, zoomolva is jól festett.
 

 

Időközben azonban a másik cellával voltam elfoglalva. Ez ugyanis hirtelen egy pici tubát eregetett ki magából, nagyjából pont ott, ahol a szupercellás tubáknak lenniük kell. Hogy mezociklonális volt-e, nem tudom, de mindenképp jól nézett ki. Bár az egész csak fél percig, ha tartott, egy ideig még szemmel tartottam a cellát, hátha. De többször már nem próbálkozott.
 


 

Kb. 15-20 percig figyeltem a gyors mozgású cellákat, de mire eltávolodtak, úgy tűnt, hogy el is haltak. Így az időbeli kritérium ugyan nem teljesült, de a gócok mindenképp mini-szupercellákra hajaztak. Levezetésként egy szép irizáció is megfigyelhető volt még nyugat felé. Úgy tűnik, az esőkabát szerencsét hoz. :)
 

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu