Milyen kilátások várnak viharvadászunkra az USA-ban?

devilstorm21 képe
Mivel hamarosan elindul az Egyesült Államokba Molnár (Storman) Ákos viharvadászunk, így érdemes egy kicsit boncolgatni várható tornádós esélyeket. Amit már most biztosan ki lehet jelenteni, az a közel 100 %-os szupercellás helyzet, hiszen az év ezen időszakában szinte kizárt, hogy egy ekkora vihavadászatra alkalmas területen (Tornádó-folyosó, http://szupercella.hu/ismeret_tornadok1) 2-3 hét szupercellák nélkül menjen el. Persze az időjárás nem a statisztikákat követi…
 
Az elmúlt hónapokban már sokat hallhattuk az El Niño- Déli Oszcillációról (El Niño-Southern Oscillation, röviden ENSO) és az azzal összefüggésbe hozható időjárási anomáliákról, de hogy ez miként befolyásolja/befolyásolhatja Storman amerikai viharvadászatát, arra választ adhat egy idén publikált tanulmány. Sang-Ki Lee óceánográfus (NOAA’s Atlantic Oceanographic and Meteorological Laboratory) kutatótársaival arra kereste a választ, hogy az ENSO egyes fázisai miként befolyásolják a tornádókitöréseket. 1950 és 2014 között megvizsgálták a (tavaszi) regionális tornádókitörések térbeli mintázatát és ezek kapcsolatát a különféle ENSO (El Niño-La Niña ciklusok) fázisokkal.
A leggyakoribb ENSO fázisok (téli maximummal) a vizsgált időszakban a következők voltak (1. ábra):
  • erős és tartós El Niño
  • gyenge és egyben korán leépülő El Niño
  • újjáéledő (erős) La Niña
  • átmeneti La Niña (két év után leépülő)

1. ábra A négy leggyakrabban megjelenő ENSO fázis (tartós és erős El Niño; korán leépülő El Niño; újjáéledő La Niña;  átmeneti La Niña).  Óceán átlaghőmérsékletéhez viszonyított hőmérsékleti anomália (egyenlítőtől 5° É és 5° D) celsius fokban (folytonos fehér vonalak 0.25 C°-os osztásban), hosszúsági körre illesztett időlépcső 2 éves bontásban


Az eredmények azt mutatták (2. ábra), hogy gyenge El Niño esetén a felső közép-nyugati térségben nőtt meg a tornádókitörések száma (főként május tájékán), mialatt erős El Niño során e kitörések az ország déli peremére korlátozódtak (február). Ekkor a megszokott tornádójárta vidékekeken mérsékelt szezon volt megfigyelhető. Ezzel ellentétben egy gyenge La Niña estén Oklahoma és Kansas térségét favorizálják a tornádókitörések, míg egy erős és elhúzódó La Niña során az Ohio-völgye, délkelet és a felső közép-nyugat a befutó (főként áprilisban). Utóbbi fennállása során következett be a történelem két legnagyobb tornádókitöréses szezonja (1974 és 2011).
2. ábra A négy ENSO fázis során megfigyelt tornádókitörések térbeli elhelyezkedése. Erős és tartós El Nino esetén a jet délebbi pályán meanderezik, így az USA középső és északi tájai fölé hűvősebb és szárazabb (stabil) levegő áramlik. Tornádókitörések inkább csak a Mexikói-öböl tájékára jellemzőek; Újjáéledő (erős) La Nina esetén Kanada délnyugati területei felől délkeleti irányba meanderezik a jet, így a kialakuló ciklonok előterében meleg-nedves levegő áramlik az Ohio-völgyében, kedvező körülményeket teremtve tornádók kialakulásához; Gyenge (leépülő) El Nino során az USA északkeleti területei felett anticklonos helyzet tovább terelheti a nedves-meleg levegőt az Mexikói-öböl-->Ohio-völgyéből észak, északnyugat felé, és itt teremt kedvezőbb feltételeket a tornádók kialakulásához (jellemzően májusban); Átmeneti (leépülő) La Nina esetén csökken a ciklongenezis a Sziklás-hegységtől keletre és helyette anticiklon hátoldali régiójában áramlik a meleg-nedves levegő, főként Oklahoma és Kansas térségébe kedvezve a tornádók kialakulásához.

A tornádókitörések térbeli mintázatának változásai mögött a különféle ENSO fázisok (többek között) hatásának érvényesülése érhető tetten Észak-Amerika makrocirkulációs képében, mely magában hordozza a tornádókitörésekhez szükséges különféle környezeti faktorok (0-6 km-es és főként a 0-1 km-es szélnyírás, CAPE, nedvesség) változását. De hogy milyenek a kilátások tornádókitöréseket illetően, érdemes megvizsgálni, hogy jelenleg mi a helyzet a közel rekord erős El Niño-val. A 3. ábrán jól látszik, hogy egy rendkívül jelentős leszálló ágban vagyunk. Sőt az előrejelzések már egy pár hónapon belül bekövetkező La Niña-val számolnak.

3. ábra El Niño leszálló ágban


Ha tendencia marad és a jelenség kitart következő tavaszig akkor jó esély van arra, hogy ideinél jóval komolyabb tornádós szezon alakuljon ki az USA-ban. Bár idén is volt már egy-két közepesen jó konvektív helyzet (ottani mércével mérve), a 10 éves átlagtól még így is jócskán elmarad a tornádók száma (4. ábra). Úgy tűnik, hogy az El Niño megtette hatását. Ám csüggedni nem szabad, hiszen már május közepére neutrális fázisban lehetünk, ami mindenképp jó hír viharvadászunk számára.

 

4. ábra Tornádók számának alakulása 2005-2015 között éves bontásban (helyi megfigyelések alapján). 10 éves átlag 1402, május 5-ig 549)

A jelenlegi helyzet alapján Oklahoma-Kansas továbbra is befutó, de északabbra is kinyúlhat majd a várható vadászterület. És még egy dolog ami bizakodásra adhat okot, hogy az ENSO fázisoktól függetlenül is előfordulhatnak regionális tornádókitörések. Magyarán pánikra semmi ok, hiszen június közepéig még lehetnek szép számmal tornádós szupercellák.Írta: Kun (Devilstorm) Sándor

Forrás: Sang-Ki Lee1, Andrew T Wittenberg, David B Enfield, Scott J Weaver, Chunzai Wang and Robert Atlas 2016 US regional tornado outbreaks and their links to spring ENSO phases
and North Atlantic SST variability

 

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu