LP szupercella vajúdások, majd légzuhatagos zivatarsorozat

Felhasználó: 
Marko
Időpont: 
2017, július 10
Időpont magyarázat: 
18:00-23:50
Bejárt útvonal: 
Ferihegy

Igéretes, de bizonytalan helyzetnek nézett ki a tárgynap. Elképesztő labilitási paraméterek mutatkoztak, ám a nedvesség limitáló tényezőnek mutatkozott. Bíztató momentum volt, hogy kora délután megérkezett az ország északi határai mentén vouló zivatarrendszer hűvösebb és nedvesebb levegőjét meghozó keleti szél, ami a modellek által jelzettnél jóval délebbre nyomult, így egyrészt nedvesebb volt a levegő, másrészt a déli széllel találkozva konvergenciavonalat épített fel, jó irányban. Délután először tőlünk északkeletre, az időben előre haladva egyre közelebb, később felettem is fejlődtek ki erősen dőlt, zavartalan feláramlású, ám a nedvesség hiánya miatt erőtlen zivatarcellák. Ezeknek magas felhőalap, gyorsan növekvő mammás üllő, radaron megjelenő magas reflektivitású, ám a földet harmatosan elérő csapadék volt a jellemzője, amelynek a lábát a gyakran erős lökésű keleties szél elhajlította. 3-4 ilyen LP szupercellás próbálkozás fejlődését-vajúdását is végigkísértem, az egyikből rövid ideig csökevényes falfelhő is kialakult, illetve középszintű felhőtölcsért is produkált, jelezve a légtest helikális mivoltát.

Ezekkel párhuzamosan a Tisza vonalában tevékenykedő rock hard konvekció is magára vonzotta tekintetem, csodálatos feláramlási tornyok sütteték magukat a júliusi nyárest laposodó napfényében.Miután az LP műsor lezárult, átmeneti nyugalom következett, ám 20:00 körül már látszott a délnyugati "dög" hatalmas túlnyúló csúcsával megkoronázott üllője a horizonton, sejthető volt, hogy a még messzegésben tevékenykedő "nagykirály" segít megfelelően felhasználni a felgyülemlett konvektív energiát, és talán ő a csírája annak a zivatarrendszernek, ami az este folyamán végigtarol a Dunántúl keleti felén, majd rajtunk (hát így lett).

Este 9 előtt ellepték az eget először apró, majd egyre nagyobb castellanusok, és a közeledő délnyugati zivatarrendszer egyre sűrűbb villámlásait lehetett látni. 21:30-tól már a korajzolódó peremfelhőzet és a brutális villámaktivitáson volt a hangsúly, majd 22:10 körül megérkezett a zivatar, rögtön 80-90 km/h körüli széllel és falszerűen érkező esővel, amelybe jég is keveredett, 2 alkalommal komolyabb légzuhataggal, az egyik nyugati felől, a másik pedig déli széllel, 90km/h körüli szélsebességgel, mindkét légzuhatagot néhány 10 m-re lecsökkenő látótávolság, cseresznye-borsó nagyságú jég kísérte. Kiemelten jellemző volt a sűrű villámtevékenység (akár másodpercenként 3-4 villámlás is) szinte mind felhő-felhő.Éjfél környékén megérkezett a második hullám is, szintén 70-80 km/h körüli széllel és felhőszakadásszerű csapadékkal.

Megfigyelt jelenségek: 
Zivatar felhő
Szupercella
Tuba
Jégeső
Szélvihar
Felhőszakadás
Károk: 
A veteményesben sok növény elfeküdt, a környékben több nagyobb ág letört a fákról, különösen a nyárfák alatt terítve volt a talaj gallyakkal. Közvetlen környezetemben nem dőlt ki fa, de láncfűrészelés és tűzoltók szirénázását egész éjjel lehetett hallani.
Fotók: 
Stormpanel: 
Nem

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu