Legyél MET-ÉSZ észlelő a Viharvadász Egyesület tagjaként!

Az emberiség története együtt jár az időjárás megfigyelésével, s idővel a megfigyelt jelenségek lejegyzésével, rendszerezésével, bizonyos következtetések levonásával (lásd népi megfigyelések). Kezdetben a meteorológiai megfigyelések részét képező méréseket analóg eszközökkel (például folyadékos hőmérő, higanyos barométer, hajszálas higrométer stb.) végezték, majd 20-25 évvel ezelőtt nagy ütemben megkezdődött mind a földfelszíni, mind az űrbázisú megfigyelő rendszerek automatizálása.

Ugyanakkor az automata időjárási radarok, a meteorológiai műholdak, a villámlokalizációs rendsze- rek, no és a különböző érzékelőkkel felszerelt automata állomások mellett is szükség van a szak- képzett meteorológiai észlelőre, azaz az időjárási jelenségeket értő szemmel megfigyelő emberre.

A szakember által végzett vizuális észlelések bizonyos időjárási helyzetekben „megerősítik” a távérzékelési, illetve automata eszközök méréseit, de vannak olyan időszakok is, amikor a gépi mérések nem elegendőek, s nagy szükség van az észlelők által közölt – elsősorban a csapadék fajtájára, intenzitására, a légkör átlátszóságára, a felhőzet típusára vonatkozó – adatokra.
Alapvetően a meteorológiai észlelések rögzítésére, megjelenítésére jött létre a MET-ÉSZ rendszer.

Számítógéped, mobilod és az internet segítségével bárhol is legyél, azonnal küldhetsz észlelést az OMSZ rendszerébe. Ezáltal nem csak a meteorológusok munkáját segítheted, de észlelésed megjelenik a MET.HU főoldalán is!

Az alábbi térkép az automata állomások mért értékei és a hivatásos meteorológusok által begyűjtött adatok mellett a MET-ÉSZ felhasználók észleléseit is tartalmazza:

Szeretnél egy különleges MET-ÉSZ csapatba tartozni, mint képzett viharvadász?

Kattints ide, és regisztrálj be a MET-ÉSZ rendszerébe. Küldd el a MET-ÉSZ regisztrációkor megadott nevedet és e-mail címedet az info@szupercella.hu címre, és a MET-ÉSZ rendszerében a neved mellett hamarosan megjelenik, hogy Te is a Szupercella.hu képzett viharvadászai közé tartozol.

Segítsd velünk együtt Te is az Országos Meteorológiai Szolgálat munkáját!

FIGYELEM! A MET-ÉSZ kitüntetett csapatába csak akkor tartozhatsz, ha a Viharvadász Egyesület képzett tagjának számítasz (azaz a korábbiakban sikeresen teljesítetted a viharvadász képzésünket, az Egyesület tagja vagy és a tagdíjbefizetésed rendezve van)!

 

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu